Skip to content

Een werknemer door het toedoen van een ander uitgevallen, hoe verder?

Als een werknemer door een ongeval tijdelijk of langdurig uitvalt krijgt u te maken met loondoorbetaling bij ziekte en verzuimkosten. Het kan zelfs zijn dat u als werkgever twee jaar lang het loon moet doorbetalen. Dit kan een zware financiële last zijn, zeker als de werknemer re-integratie nodig heeft en u ook vervanging moet inschakelen.

Gelukkig kunt u, als er een aansprakelijke partij is, in veel gevallen onder meer de loonkosten verhalen. Dit heet regresrecht en is in de wet opgenomen onder artikel 6:107 a BW.

Hoe krijgt u uw kosten terug? Allereerst is het belangrijk om te weten of er een aansprakelijke partij is. Verzamel informatie over het ongeval. Wat is de toedracht? Wie is de tegenpartij? En is er een verzekeraar betrokken?

Heeft uw werknemer een belangenbehartiger voor diens letselschade? Dan is het altijd verstandig om deze informatie op te vragen bij de belangenbehartiger. Controleer ook uw eigen verzekeringen. Het kan zijn dat uw schade onder bijvoorbeeld een verzuimdekking valt.

Blijf naast dit alles zorgen voor een goede relatie met de werknemer. Zorg waar mogelijk voor adequate begeleiding bij de re-integratie. Dat is ook in uw belang.

Welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking? U heeft de mogelijkheid om het doorbetaalde loon en re-integratie kosten te verhalen op een aansprakelijke partij. Helaas kunnen kosten ter vervaging van uw werknemer niet worden verhaald. Echter, kosten voor uw juridische bijstand komen wel voor vergoeding in aanmerking. 

Er zijn ook uitzonderingen. Helaas heeft een werkgever niet altijd recht op regres. Zo zijn diverse risicoaansprakelijkheden uitgesloten. Een risicoaansprakelijkheid is bijvoorbeeld schade door gebrekkig opstal zoals vallen over een losse stoeptegel. Is er schade ontstaan bij werknemer A door het toedoen van werknemer B dan is regres van de werkgever in sommige gevallen mogelijk. Er moet dan wel sprake zijn van roekeloos gedrag door de schadeveroorzakende collega.

Schakel daarom bij langdurige ziekte van een werknemer altijd een advocaat in voor advies. De sectie letselschade bij JAW Advocaten helpt met het verhalen van loonkosten na een ongeval van een werknemer. Wilt u weten of u uw kosten kunt terugvorderen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Zo voorkomt u onnodige kosten en zorgt u voor een snelle effectieve afhandeling van de situatie.

Ontdek andere berichten:

Letselschade op vakantie: wat nu?

Een vakantie is bedoeld voor ontspanning en plezier, maar helaas kan een ongeval roet in het eten gooien. Letsel tijdens of na een reis komt vaker voor dan men denkt.
Lees meer

De lange duur van letselschadezaken; waarom en hoe ga je ermee om?

Een veelgehoorde klacht over een letselschadezaak is dat het lang duurt voordat er een oplossing komt. Veel zaken slepen zich jarenlang voort. Dit is frustrerend voor het slachtoffer, omdat er
Lees meer

Mediation als oplossing voor uw vastgelopen letselschadezaak

Een letselschadezaak kan soms onnodig lang duren, vooral wanneer onderhandelingen vastlopen. Partijen blijven het oneens en komen niet dichter bij elkaar. Veel mensen denken dan dat een juridische procedure de
Lees meer

Affectieschade: vergoeding voor nabestaanden en naasten bij ernstig letsel

Affectieschade is een vergoeding voor de emotionele gevolgen die nabestaanden en naasten ervaren na het overlijden of het oplopen van ernstig en blijvend letsel van een dierbare. Wat is affectieschade?
Lees meer

Schade na een ongeval van een kind

Een gewond kind is de nachtmerrie van iedere ouder. Als er letsel ontstaat door het toedoen van een ander kan dit grote gevolgen hebben. Naast de emotionele impact kan er
Lees meer